Vår lilla kakbok.

2010-03-06 15:05:52Fredagen den fjärde i tredje fick vi vår älskade kakbok. Vi laddade upp, betalade och skickade in för tillverkning den 22 februari och redan den 26 var den på väg till Sverige. Måste säga att allting fram till Sverige fungerade väldigt bra, bättre än förväntat till och med. Tog som sagt bara fyra dagar efter att vi skickat in bilderna för dem att göra tre exemplar, packa ihop och skicka till Sverige.

Vi använde oss av det amerikanska "gör-din-egen-bok"-företaget Blurb. Man kan antingen lägga upp sina bilder i PDF-format gjorda i InDesign eller så laddar man snabbt ner ett gratis program från hemsidan som kallas för Blurb Booksmart. Det är där all redigering kring upplägg händer (redigering av bilder gör man i valfritt program, tex. Photoshop). Vi valde att använda Booksmart.
På bilden ovan kan man se olika siffror under de små bilderna, det är alltså de olika sidorna. Man kan själv välja om man vill se bilderna i uppslag, vilket jag har gjort för att enklare se hur resultatet kommer att bli. Bilderna måste ha hög upplösning och vara minst lika stora som storleken på boken man väljer. Är bilden mycket större komprimeras den automatiskt i programmet och blir jättebra, varken suddigt eller pixligt.


Vi valde att göra en bok i formatet Standard Potrait vilket betyder att boken är 8x10 inches, alltså 20x25 cm. (Läs mer här för fler alternativ). Man kan även välja vad man ska ha för typ av bok och då finns det tre olika alternativ. Softcover (mjukt omslag), Hard Cover Dust Jacket (skyddsomslag, alltså en hård bok med flikar) och Hard Cover ImageWrap (bild över fram-och baksida). Det man får tänka på om man väljer ImageWrap är att cirka 2,5 cm beskärs runtom boken så att man inte har bilder med viktig information eller text för nära kanterna.

Vi valde Hard Cover Dust Jacket, både för att den var billigare och för att vi ville ha utfallande bilder. Dessutom kan flikar vara bra att ha i en receptbok.


Priser Hard Cover, Dust Jacket:
Standard Potrait
20-40 sidor
EUR €24,95 SEK 241,76
+ frakt ca 319 kr

Vi köpte tre exemplar och sammanlagt skulle detta blivit 1044 kr men slutade på 1142,27 kr för att vi valde till att inte med Blurb's logo i början utav boken, utan i slutet.